Ingyenes felmérés országosan! +36 70 25 83 400

Mikor a barlangokat felváltották a házak, a lakások falai egyszerre voltak lejtők és falak is. Ez a megoldás napjainkban is elterjedt. A tetőfedés stílusa pedig folyamatosan változott.

Tetőfedés kezdete

Lapostetőket eleinte Észak Afrikában és Kis-Ázsiában egyemeletes házakra építettek. Később az ókori Görögországban átvették az egyiptomi építészeti stílust, ilyen pl. az oszlop, amik tartották a szerkezet gerendarendszerét. Ez fa vagy márvány anyagból is készülhetett. Később az oszlopokat náddal fedték, és ezután lett népszerű az agyag, aminek köszönhetően még erősebb lett a szerkezet. A tetőfedés befejezetlen volt, és ez szolgált mennyezetként. Ahhoz, hogy az esővíz el legyen vezetve, a tető az épület közepe felé lejtett. Ezt követték a mészből készült oszlopok, a lapostetőkre pedig vízelvezető tölcsérek kerültek, az esővizet pedig egy erre a célra kifejlesztett speciális medencében gyűjtötték. A tölcsérek használata a mai napig létezik.

Tetőfedés fejlődése Európában

Egy kicsit messzebb, Mezopotámiában a dőlt tetők voltak népszerűek, majd később lettek elterjedtek az aranyból készült épületek és tetők is. A kupola alakú tetők innen váltak ismertté, és a templomok egyik fő jellegzetességévé. Mindeközben Európában a csípő- és nyeregtetők voltak népszerűek. Színben a templomoknál a tetőfedés fekete cseréppel készült, a lakóházak teteje pedig pirossal.  Magas tetővel rendelkező házakat a középkorban kezdtek el építeni Észak-Európában, a román és gótikus korszakban. Ilyen 45-75 fokos dőlészszögű tetőket ma Németországban láthatunk. Nyugat-Európában a szoba méretének csökkenésével a tető is csökkent, így a házak kinézete is nagyban változott. Ezt követték a kupolatetős épületek építése.

Tetőfedés stílusa

A francia barokk stílus vezetésével változó lejtésű tetők készültek, amik 10 és 75 fok között voltak. Ezután pedig a tetőtér terét is elkezdték kihasználni és ugyanúgy lakható helyiségként kezelni a tetőfedés során.

Tetőfedés funkciója

A X. században megjelentek a kő épületek. A klasszicizmus korszakában a tetők lejtése csökkent és tető alatti tér padláskánt funkcionál. A tetőket szükségletként kezelték, és a homlokzat volt az esztétikum. Az építészet korszakainak változásában maga a tetőfedés stílusa is nagy szerepet játszik.

Kérjen ajánlatot!

Amiben segíteni tudunk

Tetőfedés, tetőjavítás, tetőfelújítás, ácsmunkák, bádogosmunkák, tetőcserepezés, cserepezés, tetőfestés, ereszcsatorna szerelés, zsindelyezés, állokorcos tetőfedés, cserepes lemezek, ereszcsatorna tisztítás. Ingyenes felmérés az egész ország területén!

Kérdése van vagy ajánlatot szeretne?

Kérjen visszahívást!

Mesterembereink a lehető leghamarabb visszahívják Önt.
Az egész országban a helyszíni felmérés teljesen díjmentes!